lekker Hollands

Zo af en toe vertel ik dat ook ik blog. De vraag komt dan direct: “Waar blog je dan over?” Mijn doel om eerder te stoppen met werken vind iedereen interessant, maar ook wel een beetje ver van hun bed. Als ik dan vertel dat het niet alleen over investeren, maar ook besparen gaat, gaan de oren open. De verhalen hoe je het meeste uit je airmiles kan halen, hoe je bij Bol.com kan afronden naar de 20 euro voor gratis verzending en bij de C&A 15% korting kan regelen interesseert iedereen. “Gewoon lekker Hollands dus”. Maar is mijn blog dan wel zo “Lekker Hollands”?

Lekker hollands
Na even googleen ben ik nog geen stap verder. Lekker hollandse gerechten zijn er vollop, maar wat is nou “Lekker Hollands”. Eigenlijk kan ik het nergens vinden. Of beter gezegd: de eerste 30 resultaten van Google boden geen antwoord. Het enige dat nog in de buurt kwam was een artikel van Linda. Na een eerste Tinderdate kwam er geen tweede. Dus vroeg hij of zij haar aandeel nog even wilde betalen…
Lekker hollands is dus niet direct gerelateerd aan geld. Maar waar komt die uitdrukking dan vandaan??

Going Dutch
Schijnbaar staan we er wel om bekend dat we zuinig zijn. Going Dutch is een welbekend gezegde. In het Engels welteverstaan. Dus iedereen in de wereld kan het hebben over “going Dutch”. Wat het betekend?  “Ieder betaald voor zich.” Zo heb je ook nog een Dutch Date (zoals in het artikel van de Linda betaald ieder voor zich) en een Dutch treat (ik trakteer en stuur je daarna wel een Tikkie).

Tikkie
Nog zo iets. “Ik krijg nog geld van je”. Dat de app Tikkie zo’n succes is in Nederland verbaasd me niks. Als Nederlander zijnde split je meestal de rekening. En omdat er geen cash meer is, is zo’n app als Tikkie de uitkomst. Dat versterkt toch eigenlijk alleen maar het beeld dat we zuinig zijn en de ander niks gunnen?

Amerika
Compleet anders is het in Amerika. Het idee dat de man altijd betaald is daar heel normaal. Kijk maar eens naar het volgende filmpje:

Grote verschillen met de Nederlandse gedachten. Wij vinden de uitleg van de presentator helemaal logisch, maar in Amerika is het compleet tegen het normale in. Er ontstaat daardoor een hele ongelijk situatie.

Eerlijk is eerlijk
Going dutch zit er bij ons gewoon in. Het is normaal om de rekening te splitten en niemand kijkt er meer van op. Maar ik denk dat het ook gewoon over eerlijk en gelijk zijn gaat. Iedereen verdiend geld, dus iedereen betaald eraan mee. Zij het naar rato, maar iedereen betaald eraan mee…

Hollandse zuinigheid
En dan nog Hollandse zuinigheid. Een mooi gezegde voor eigenlijk enorm gierig bezig zijn. Wij Hollanders vinden dat normaal, maar schijnbaar staan we er ook om bekend. Altijd voor de koopjes gaan, zo goedkoop mogelijk iets voor elkaar willen krijgen en trots zijn als je een enorme deal hebt met een mega voordeel. Tja… Wij hebben de naam, maar ondertussen gaat black Friday niet alleen in Amerika, maar over de hele wereld los en is ook iedereen dol op de Kerstinkopen met de enorme voordelen.

Ik gok toch (al weet ik het natuurlijk niet zeker) dat het een erfenis is van vroeger. De handelsmentaliteit van de VOC, samen met de ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit die ons heel ver heeft gebracht. Handelen, deals sluiten, hard werken en vooral normaal doen. Niet te losbandig zijn met het geld dat je hebt en er zoveel mogelijk uithalen.

En dan terug naar mijn blog
Ja, wellicht is mijn blog wel lekker Nederlands. Hoe haal je ergens de beste deal. Hoe haal je het meeste uit je geld? Trots zijn op wat je bereikt hebt maar aan de andere kant niet te losbandig zijn met het geld dat je hebt.
Of toch niet? Mijn blog gaat namelijk ook over zelfredzaam en onafhankelijk willen zijn. Dat is niet echt Nederlands, aangezien wij juist bekend staan om onze verzorgingsstaat en sociale voorzieningen. In mijn plan maak ik daar geen gebruik van.

Hoe dan ook, ik hoop heel veel mensen met mijn blog te kunnen triggeren of te inspireren. Hoe hou ik mijn financiën op orde en mijzelf uit de schulden? Waar haal ik de beste deal vandaan? Maar tegelijkertijd: Hoe bouw ik mijn vermogen zo goed mogelijk op? Voor ieder wat wils. En dan maakt het mij helemaal niet uit of dat nou “lekker Hollands” is of niet.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.