Grote verschillen in de huizenmarkt

Ik schreef er deze week nog een heel artikel over. Mijn huis is zoveel meer waard! Hoewel de prijs die ik ervoor betaald heb gelijk was aan die de vorige eigenaren in 2008 betaalden, is de prijs ondertussen behoorlijk gestegen. Maar hoe zit dat in de rest van Nederland?

Het klopt dat mijn huis veel meer waard is. Tenminste, volgens alle onderzoeken die ernaar gedaan worden. Op Nu.nl stond juist vanochtend een artikel over dat onderwerp. De huizenmarkt is weer gelijk aan die van 2008 en is dus hersteld van de crisis! Tenminste…

Maar

Er zit een grote maar aan dit bericht. De huizenmarkt is hersteld in delen van het land. In andere delen zijn de prijzen nog steeds herstellende. Vooral de randstad doet het goed. Waar we al jaren klagen over de hoge huizenprijzen in Amsterdam, blijkt dat ook wel te kloppen. Vergeleken met de huizenprijzen voor de crisis betaal je in Noord-Holland zo’n 13% meer voor een huis als in 2008.  Kijk je naar Drenthe, de slechtst presterende provincie, dan betaal je 6,8% minder dan in 2008. Een behoorlijk verschil dus.

Allemaal dezelfde kant op

Dat moet dan ook wel weer gezegd worden. Alle prijsveranderingen gaan dezelfde kant op: Ze stijgen. Hoewel dus in Drenthe een stuk langzamer dan in Noord-Holland, stijgen wel alle woningprijzen. Dat komt vooral omdat veel mensen de randstad te duur gaan vinden en het dus daarbuiten gaan zoeken. De vraag naar woningen stijgt dus vrijwel overal.

Waar gaat het heen

De grote vraag voor iedereen: waar gaat het heen. In het artikel kwamen drie experts aan het woord. Ieder met hun eigen ideeën. Moet bijvoorbeeld de overheid invloed uit gaan oefenen. Eenvoudiger van kantoorpanden woningen laten maken, meer bijbouwen in de randstad en juist huizen samenvoegen of slopen buiten de randstad? Daardoor wordt het aanbod meer evenwichtig aan de vraag en zal dus voor de gehele woningmarkt wat rust brengen. Een andere optie is het op z’n beloop laten gaan. Dan krijg je de situatie als in Engeland of Denemarken. De samenhang van prijzen tussen de verschillende gebieden is dan gewoon weg. Steden worden veel duurder en de buitengebieden veel goedkoper.

De markt

Het meest onvoorspelbare is de markt zelf. Hoe stabieler de prijzen, hoe beter men een verwachting uit kan spreken. Een grote factor op dit moment zijn de vastgoedeigenaren. Zij kopen veel (starters)woningen op en verhuren die aan starters of studenten. Het wordt daardoor enorm lastig om als starter de woning op te komen. En hoe lang gaan zij die panden aanhouden. Zodra het niet meer rendabel is, zal men er toch vanaf willen.
Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die hun verhuizing hebben uitgesteld tijdens de crisis. Het huis stond onder water, dus het ging even niet. Nu de prijs weer is gestegen, kan men wel verhuizen en wil men dat ook.

En wat nu?

Nog steeds is het afhankelijk van jouw situatie wat je met deze informatie moet. Zit je lekker op je plek, lekker blijven zitten! Verhuizen kost bakken met geld, dus waarom zou je 😉 Hooguit dat je even heel blij bent dat waarschijnlijk ook jouw huis veel meer waard is. Je zou daarbij zelfs nog kunnen controleren of jouw hypotheek minder is dan 65% van de waarde van de woning. Daarmee kan je namelijk behoorlijke rentekorting krijgen! (dank Marjorie 🙂 ).
Ben je toch op zoek naar een koopwoning, zorg dan dat veel mensen er vanaf weten. Met de huidige markt is het heel fijn als je al een huis kan bezichtigen voordat deze op de markt komt. Het kan schelen in de makelaarskosten en je hebt dan als eerste de keuze. Maak dus vooral gebruik van jouw netwerk!
Lukt dat niet, dan zou een aankoopmakelaar eventueel ook nog kunnen helpen. Zij regelen alles voor je en adviseren je ook over de prijs die je zou moeten bieden. Van de mensen die ik heb gehoord met een aankoopmakelaar waren ze allen zeer tevreden en was deze persoon het geld dubbel en dwars waard.

3 gedachten over “Grote verschillen in de huizenmarkt”

  1. Het is inderdaad een heel interessante tijd. De enorm snelle prijsstijgingen lijken eigenlijk niet veel langer te kunnen duren. Aan de andere kant zijn de prijzen, gecorrigeerd met inflatie, nog maar net boven het oude niveau. En de lage rente maakt het mogelijk om waanzinnige bedragen te lenen.
    Het feest zou dus zomaar nog even kunnen duren, waarbij we misschien met z’n allen als lemmingen weer naar de volgende crisis/correctie rennen. We gaan het afwachten..

    Beantwoorden
  2. Ik verwacht dat de prijsstijgingen doorgaan zolang de rente laag blijft. De ECB heeft aangekondigd in december het opkoopprogramma te stoppen. Er wordt dan geen nieuw geld meer in het systeem gepompt. Aflossingen van bestaande obligaties worden nog wel gebruikt om nieuwe obligaties uit te zetten, dus hoewel de druk op de rente iets zal verminderen zal dit geleidelijk zijn. Ik verwacht hoogstens volgend jaar rond deze tijd dat de rentes merkbaar zullen gaan stijgen.

    Beantwoorden
    • De lage rentes hebben er zeker mee te maken! Hoe lager de rentestanden, hoe makkelijker het is om een groot bedrag te lenen. Ik denk dus ook dat de rentes zullen stijgen, maar daarmee denk ik ook dat de huizenprijzen gelijk zullen blijven of zelfs zullen dalen op het moment dat die rentes hoger worden. Men (en daarmee vooral de starters) kunnen tenslotte ook minder lenen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.