De beste (gratis) navigatie-app

Vroeger, lang lang geleden, was kennis hebben heel belangrijk. Men wist de historie van het land en de streek uit het hoofd en ook bepaalde handelingen kon men moeiteloos zonder hulp uitvoeren. Iets minder lang geleden, wist men nog steeds enorm veel uit het hoofd. Bijvoorbeeld het wegennet van Nederland. “Ja, dan rij je over de A4, pak je vanaf daar de A12 richting Utrecht, afslag Woerden.” Of zelfs de favoriete vakantiebestemming kon met redelijk blind bereiken. Zo werkt het tegenwoordig niet meer. Er is meer informatie en eenvoudigere toegang tot alle informatie die men niet weet. Maar sinds er tegenwoordig heel veel gratis bronnen beschikbaar zijn, zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom vandaag mijn advies wat ik de prettigste navigatiesoftware vind.

Navigeren

Voordat je naar het zuiden van Spanje ging rijden, was er nog een andere belangrijke stap die uitgevoerd moest worden. Naar de winkel. Een routekaart kopen voor de route die je ging rijden. Die van vorig jaar deed het ook wel, maar hij mocht ook weer niet te oud zijn. Wegen konden tenslotte in die paar jaar tijd drastisch veranderd zijn. En vervolgens ging je op weg. De een reed, de ander navigeerde. Het werkte prima en je kwam zeker op de plaats van bestemming. Maarja, technologie ging verder.

Het navigatiesysteem

Met vele varianten toch nog steeds erg bekend. Geplakt aan de voorruit deed de TomTom z’n best om jou naar de juiste bestemming te begeleiden. Zeker als die net nieuw was, was die perfect. Je reed altijd goed! Daarbij werd er alleen iets gezegd als dat daadwerkelijk nodig was.

Maarja, dan had je een kastje gekocht van zo’n tweehonderd euro die na een jaar toch steeds lastiger te gebruiken werd. Wegen waren nieuw aangelegd of bestonden niet meer. Het duurde steeds langer voordat hij z’n satellieten had gevonden en wanneer er verschillende routes waren, pakte jij altijd die ene waar de file stond. Voor het vinden van de satellieten waren er wel updates en ook konden er nieuwe kaarten gekocht worden. Elk kwartaal kwam er een nieuwe van een paar tientjes.

Navigatieapps

En waar velen nog steeds die oude vertrouwde TomTom gebruiken, gebruiken toch ook steeds meer mensen hun telefoon om te navigeren. En ook de apps zijn steeds beter en goedkoper geworden. Zeker in combinatie met databundels die steeds goedkoper worden is het zeer aantrekkelijk om met je telefoon te navigeren.

Mijn favoriete navigatie app

Zelf ben ik groot fan van Waze. Deze gratis navigatie is eigendom van Google en het is veel meer dan een navigatiesysteem. Het is bijna een social network. Naast dat het jou de wegwijst, checkt hij ook hoe hard je rijdt. Rij je langzamer dan ‘normaal’, wordt dit doorgegeven aan de rest van de Waze gebruikers. Hen wordt op dat moment een andere route geadviseerd. Een die sneller is, omdat daar geen file staat.

Ook kunnen (mobiele) flitsers via de app worden doorgegeven en krijg jij een melding als je een flitser nadert. Dat scheelt toch altijd weer veel geld als je net 5 kilometer te hard rijd.
Het dataverbruik van deze app is ook relatief laag, omdat de indeling en kaart erg simpel wordt weergegeven. Het is echter nog duidelijk genoeg om er goed mee te navigeren.

Het social network deel houd in dat je ook vrienden kan maken. Navigeer jij op het zelfde moment als een vriend, kan je naar elkaar toeteren (hoe geinig). Navigeren jullie beiden naar hetzelfde adres, dan zie je waar je rijdt ten opzichte van elkaar.  Erg handig om te zien dat jouw partner net iets later thuiskomt dan jij 🙂

Een laatste erg handige functie is dat je jouw ETA kan versturen. De Estimated Time of Arrival, oftewel je aankomsttijd. Dit kan via de app, een appje of sms. De ontvanger krijgt vervolgens een link en kan op een live kaartje exact zien waar jij rijdt. Zeker op het moment van file ook voor de andere partij erg prettig.

Niet de enige

Natuurlijk is Waze niet de enige speler op de markt. Ook Google Maps en Apple Maps worden door velen gebruikt. Maar toch vind ik de combinatie van alle functionaliteiten bij Waze erg prettig. In de auto dan. Zit ik op de fiets of ben ik aan het wandelen, dan gebruik ik Google Maps als navigatie. Simpelweg omdat die ook fiets- en voetpaden heeft.

Op welke manier navigeer jij?

2 gedachten over “De beste (gratis) navigatie-app”

  1. Ik ben fan van Komoot voor wandelen en fietsen. Die houdt niet alleen je afstand bij , maar je ziet ook precies waar je bent. Ik heb nu de betaalde versie van Komoot gekocht ( minder dan €20) en kan nu wereldwijd routes uitzetten en wandelen/fietsen. Wij kochten voorheen altijd wandelkaarten van het gebied waar wij op vakantie waren, dat is nu niet meer nodig, een grote besparing dus. Je kunt er ook route’s openbaar maken en dus ook route’s vinden die andere al eens gelopen/gefietst hebben.

    Beantwoorden
  2. Ik gebruik meestal de ingebouwde navi in mijn auto, maar niet rond plekken waarvan ik weet dat de wegen veranderd zijn (Schiphol en Eindhoven om maar twee voorbeelden te noemen). Dan gebruik ik of Google Maps, of Flitsmeister. Die laatste staat hoe dan ook altijd aan. Navigeren wissel ik een beetje tussen de twee. GM is iets beter, maar het gemak van maar 1 app gebruiken maakt dat ik steeds vaker navigeer via FM.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.